Ana içeriğe atla

Keşan Bezi


Çarşıbaşı Keşan Bezi`nde kalite standardı ile fiyat istikrarının sağlanması için üreticiler ve pazarlamacılar, dernek çatısı altında birleşiyor. Türk Patent Enstitüsü tarafından ``mahreç işareti`` olarak tescillenen Çarşıbaşı ``keşan bezi``nde kalite standardı ile fiyat istikrarının sağlanması için üreticiler ve pazarlamacılar, dernek çatısı altında birleşiyor.

Çarşıbaşı Kaymakamı Özkan Demir, yaptığı açıklamada, yörede uzun yıllarda oluşan birikimin, emeğin ve deneyimin ürünü olarak ortaya çıkan el ürünü keşan bezinin, yüzyıllar önce tahta tezgahlarında dokunmaya başladığını belirterek, kök boyalardan oluşturulan ipliklerle dokunan keşan bezinin, Çarşıbaşı için çok önemli bir ekonomik değer olduğunu söyledi. Keşan bezinin tescillenmesi için 2007 yılında Türk Patent Enstitüsü`ne ``coğrafi işaret`` başvurusu yaptıklarını anlatan Demir, geçen yıl Çarşıbaşı keşan bezini ``Çarşıbaşı keşanı`` adıyla ``mahreç işareti`` olarak tescillendiğini anımsattı. 

Markalaşma yolunda bu tescil işlemiyle birlikte önemli bir aşama kaydettiklerini ifade eden Demir, ``Tescilden sonra, ilçede faaliyet gösteren üreticiler ve pazarlamacılarla toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarda, keşanla ilgili öne çıkan iki sorunun, ürünün kalite standardı ile fiyat istikrarının sağlanamaması olduğunu tespit ettik`` dedi.

Keşan üretiminde rekabet koşulları nedeniyle üretimden bazı tavizler verildiğini, bu durumun da keşanın orijinalliğine zarar verdiğini saptadıklarını dile getiren Demir, şöyle devam etti:
`Aramızda birlik sağlanması için bu toplantılar sonucunda bir dernek kurma kararı aldık. Geleneksel Çarşıbaşı Keşanını Koruma ve Yaşatma Derneği adı altında bir dernek kuruldu. Üreticiler, pazarlamacılar ve dağıtıcılar bu dernek çatısı altında bir araya geldi. Yaz aylarına kadar ilk genel kurullarını ve örgütlenmelerini gerçekleştirecekler. Derneğin etkinleşmesiyle, `birlikte hareket etme` düşüncesi hakim olacak.``

Keşan fiyatlarındaki istikrarsızlığı, üretici ve dağıtıcıların rekabetinin oluşturduğunu anlatan Demir, ``Keşanın belli bir gelir seviyesi olması gerekirken, bu şartlarda onu sağlayamıyoruz. Net bir gelir elde edilemiyor. Bu da hem ilçe ekonomisini hem de bireysel ekonomiyi baltalıyor`` diye konuştu.

Demir, patent hakkını Kaymakamlığın aldığını ve Çarşıbaşı keşanının Kaymakamlık adına tescillendiğini kaydederek, ``Bu konuda yetkili kurum biziz. Ancak biz, birlikteliğin sağlanması amacıyla bu hakkımızdan da vazgeçmeye hazırız. Birlikteliğe katkı için patent hakkımızı derneğe devretmeyi düşünüyoruz. Zaten keşanın içerisinde olan kurumların denetimde olmasının bu noktada daha verimli olacağına inanıyoruz`` dedi.

İlçede 300`ün üzerinde tezgahta üretilen Çarşıbaşı keşanının varlığını güçlü bir şekilde sürdürebilmesi için dernek katkısının yanında vatandaş katkısının da önemli olduğuna dikkati çeken Demir, ``Bu geleneksel el ürününe halkımızın, gençlerimizin de sarılması gerekiyor. İlçede sürekli keşan dokumacılığına yönelik kurslar düzenleniyor. İlginin sürekli gösterilmesi lazım`` diye konuştu.

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaret olan coğrafi işaret, ``menşe adı`` ve ``mahreç işareti`` olarak ikiye ayrılıyor.

Bir ürünün coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, bölge veya çok özel durumlarda ülkeden kaynaklanması, tüm veya esas nitelik veya özellikleri bu yöre, alan veya bölgeye özgü doğa ve beşeri unsurlardan kaynaklanması, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması durumunda ürün ``menşe adı`` olarak tescilleniyor.
Ürünün coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan veya bölgeden kaynaklanması, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu yöre, alan veya bölgeyle özdeşleşmiş olması, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması durumunda ise ürün ``mahreç işareti`` olarak tescilleniyor

Kaynak : Çarşıbaşı Belediye Başkanlığı http://www.carsibasi.bel.tr/detay.asp?haber=goster&id=16

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keşan Fular

Keşan Fular Örnek